Ne pare rau, evenimentul a avut loc

Suffragette a deschis seria de întâlniri organizate în cadrul proiectului de educație de gen, FEM. Am încercat să aducem la lumină o istorie feminină ignorată, tratată drept anexă de către istoria tradițională și pe extraordinarele femei care au făcut-o posibilă. Am vorbit despre cele 4 valuri ale feminismului, metafora valurilor fiind o modalitate de a descrie și de a distinge între diferite epoci și generații ale feminismului.


  • Date: 24.09.2022 11:00 AM
  • Location: Timișoara, Romania (Map)
  • More Info: Facultatea de Automatică și Calculatoare

Description

Suffragette a deschis seria de întâlniri organizate în cadrul proiectului de educație de gen, FEM.

Am încercat să aducem la lumină o istorie feminină ignorată, tratată drept anexă de către istoria tradițională și pe extraordinarele femei care au făcut-o posibilă.

Am vorbit despre cele 4 valuri ale feminismului, metafora valurilor fiind o modalitate de a descrie și de a distinge între diferite epoci și generații ale feminismului.

Am călătorit în trecut, amintind proto-feministele, al căror geniu a luminat epocile în care au trăit: Christine de Pizan, Mary Astell, Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft.

Am povestit pe larg despre primul val feminist, care a marcat începutul mișcărilor de revendicare a drepturilor și libertăților femeilor, momentul în care experiențele noastre au ieșit din invizibilitate publică.

Ne-am oprit, pe rând, în SUA, la Convenția de la Seneca Falls, unde am cunoscut-o îndeaproape pe Elizabeth Cady Stanton, apoi, mai târziu pe Alice Paul și extraordinarele acțiuni, evenimente și campanii organizate de către ea, printre care The Woman Suffrage Procession și Silent Sentinels.

În Marea Britanie am făcut cunoștință cu Millicent Fawcett și Emmeline Pankhurst, iar în România, cu Calypso Botez, Alexandrina Cantacuzino, Eleonora Stratilescu, Elena Meissner, Maria Buțureanu și Sofia Nădejde.

Am cunoscut liderele neînfricate care au gândit și au simțit și au luptat pentru o lume care să permită tuturor femeilor să-și valorifice întregul potențial, să-l recunoască și să-l respecte și provocările pe care le-au înfruntat.

Întâlnirea s-a încheiat cu proiecția filmului Iron Jewed Angels, 2004, regizat de Katja von Garnier, cu: Hillary Swank, Julia Ormond, Angelica Huston, Patrick Dempsey.