HerCity

Modalitatea cea mai bună de a-ţi cunoaşte istoria, cea naţională şi cea personală este istoria locului în care traieşti  şi-a cărui cultură se imprimă latent în fibra noastra intimă, ne modelează şi ne face sa fim ceea ce suntem. 

Proiectul HerCity încearcă să recupereze dimensiunea feminină a orașului Timișoara și să contribuie astfel la o rescriere a istoriei culturale urbane mai echilibrată, mai apropiată de adevăr, recunoscând și informând asupra contribuției femeilor locului la patrimoniul cultural local. În spatele imaginii convenționale, Timișoara ascunde profiluri neexplorate și istorii încă nedezvăluite. 

HerCity va oferi o imagine alternativă a orașului, un traseu feminin capabil să depășească abordarea reductivă și parțială a turismului de masă, originat într-o istorie scrisă aproape în exclusivitate de către bărbați, un traseu care va re-conecta femeile cu trecutul și prezentul unei istorii și culturi urbane din care nu au lipsit niciodată.

Pe urmele extraordinarei Letiția Mark

Prima vizită a avut loc la Centrul pentru educarea copiilor romi, unul din multele proiecte ale Asociației Femeilor Rome „Pentru copiii noștri”. Pe urmele incredibilei energii creatoare Letitia Mark, în absența căreia ne-a fost gazdă primitoarea dna Anca.

Egalitatea de gen - Cine o apară? Cine o promovează? Cum?

În cadrul atelierului „Egalitatea de gen, valoare fundamentală a unei societăți democratice – Cine o apără? Cine o promovează? Cum?” am discutat despre infrastructura locală în domeniul egalității de șanse și de gen.

HerEurope - o altă etapa a proiectului HerCity

Am discutat despre dimensiunea europeana a problematicii de gen si despre nevoia unei strategii de gender mainstreaming la nivelul politicilor publice locale.
HerCity Team a “tapetat” peretii UVT cu remarcabilele contributii feminine la constructia europeana: Louise Weiss, Ada Rossi, Ursula Hirschmann, Simone Veil, Sofia Corradi, Eliane Vogel Polsky, Jacqueline Nonon, Fausta Deshormes La Valle, Catherine Lalumière, Nicole Fontaine, Elisabeth Guigou, Marcelle Devaud, Yvette Roudy, Christiane Scrivener, Catherine Margaret Ashton, Maria Fabrizia Baduel Glorioso, Emma Bonino, Federica Mogherini, Angela Merkel.

Cariere universitare feminine: Timișoara 1965-1989

 Gabriela Panu ne-a vorbit despre imaginile femininului promovate propagandistic, dezvoltarea carierelor femeilor din universitățile timișorene si despre îmbrăcămintea universitarelor timișorene – marcă identitară și ideologică.

Final la înalțime a proiectului HerCity

Am vizitat una din clădirile reprezentative ale Timișoarei - cilindrul ISIM (Institutul de Sudură și Încercări de Materiale) proiectat, în anii ’70, de Adelina Iojică. Prin înălțimea și forma sa circulară, clădirea era inedită pentru epoca respectivă. Arhitectă la Institutul de proiectări Timișoara (IPROTIM), Adelina Iojică a proiectat și Fântâna Punctelor Cardinale - inaugurată în 1978 - cea mai cunoscută fântână arteziană din Timișoara și un simbol al orașului.
Terasa panoramică a clădirii de 10 etaje ne-a oferit o priveliște de 360 de grade asupra orașului pe care, timp de câteva săptămâni, l-am (re)descoperit la feminin, spunând povestea unor remarcabile femei ale căror biografii și realizări sunt indisolubil legate de Timișoara.