Modalitatea cea mai bună de a-ţi cunoaşte istoria, cea naţională şi cea personală este istoria locului în care traieşti şi-a cărui cultură se imprimă latent în fibra noastra intimă, ne modelează şi ne face sa fim ceea ce suntem.
Proiectul HerCity încearcă să recupereze dimensiunea feminină a orașului Timișoara și să contribuie astfel la o rescriere a istoriei culturale urbane mai echilibrată, mai apropiată de adevăr, recunoscând și informând asupra contribuției femeilor locului la patrimoniul cultural local. În spatele imaginii convenționale, Timișoara ascunde profiluri neexplorate și istorii încă nedezvăluite.
HerCity va oferi o imagine alternativă a orașului, un traseu feminin capabil să depășească abordarea reductivă și parțială a turismului de masă, originat într-o istorie scrisă aproape în exclusivitate de către bărbați, un traseu care va re-conecta femeile cu trecutul și prezentul unei istorii și culturi urbane din care nu au lipsit niciodată.
Prima vizită a avut loc la Centrul pentru educarea copiilor romi, unul din multele proiecte ale Asociației Femeilor Rome „Pentru copiii noștri”. Pe urmele incredibilei energii creatoare Letitia Mark, în absența căreia ne-a fost gazdă primitoarea dna Anca.
În cadrul atelierului „Egalitatea de gen, valoare fundamentală a unei societăți democratice – Cine o apără? Cine o promovează? Cum?” am discutat despre infrastructura locală în domeniul egalității de șanse și de gen.
Gabriela Panu ne-a vorbit despre imaginile femininului promovate propagandistic, dezvoltarea carierelor femeilor din universitățile timișorene si despre îmbrăcămintea universitarelor timișorene – marcă identitară și ideologică.