Herstory

Milenii la rând, istoria tradițională a minimalizat sau ignorat contribuțiile femeilor și participarea lor la întreprinderea umană. Herstory se dorește un act reparatoriu, o formă de compensare a faptului că istoria e prezentată ca o întreprindere dominată intelectual de către bărbați, o formă ce caută să provoace sau să extindă consensul istoric tradițional, prezentând contribuțiile feminine la dezvoltarea societății prin știință, guvernare, afaceri, literatură, sport sau artă.

Scop

1. Oferirea unor modele feminine viabile

Criza de valori cu care se confruntă societatea românească este resimțită la nivelul tinerelor și ca o lipsă de modele autentice. Oferta școlară de modele feminine este anacronică, perpetuând astfel stereotipuri și prejudecăți despre inferioritatea feminină. Formatorii de opinie, ziariști și/sau critici, preferă, în cazul femeilor, practicarea atacurilor la persoană, în locul polemicilor obiective. Mass-media în general obiectifică femeile, reducându-le la statutul de obiect sexual sau simplu decor, fapt ce legitimează comportamentele misogine. Mai mult, prezentarea în mass-media a femeilor într-o manieră hiper-sexualizată poate fi considerată o formă de violență simbolică exercitată asupra lor.

Prezentul proiect încearcă să compenseze lipsa unor modele feminine autentice și să contrabalanseze astfel non-oferta existentă, prin promovarea unor femei care au creat plusvaloare în diverse domenii ale vieții de-a lungul timpului și care se pot constitui astfel în modele viabile pentru tânăra generație și pentru societate în general.

2. Creșterea stimei de sine în rândul femeilor

Recunoașterea realizărilor femeilor în toate domeniile vieții poate avea un impact imens asupra dezvoltării respectului de sine și a unor noi oportunități pentru fete și tinere. Promovăm în acest sens o perspectivă istorică multiculturală asupra femeilor, celebrând femei cu origini culturale, etnice, ocupaționale, rasiale, clasiale și regionale diverse. Informând asupra rolului femeilor în istorie, celebrându-le curajul și viziunea, stabilim standarde pentru noi înșine și asigurăm o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.

3. Reducerea violenței de gen

Recunoașterea demnității și realizărilor femeilor poate duce la o mai justă apreciere de sine a fetelor și la un mai mare respect în rândul băieților și bărbaților. Rezultatele pot fi remarcabile, de la rezultate mai bune ale fetelor la școală, la mai puțină violență împotriva femeilor și la comunități mai stabile și mai cooperante.

Femeile au fost, sunt și vor fi parte a istoriei noastre și o istorie cu adevărat echilibrată și inclusivă recunoaște importanța dintotdeauna a femeilor pentru societate. Herstory onorează, recunoaște și celebrează realizările feminine ca sursă de inspirație și tărie pentru noi toți. E o călătorie extraordinară, în care vom reda femeile unei istorii din care nu au lipsit niciodată.

Re-facem istoria. Re-spunem istoria. Și provocăm viitorul!