1 min read
Ce pot să fac dacă sunt victimă a violenței domestice aflată în pericol imediat?

Deși sună absurd, încearcă să rămâi cât se poate de calmă. Majoritatea situațiilor de violență domestică evoluează gradual. Când vă dați seama că situația escaladează, încercați să vă mutați într-un loc cu risc scăzut (o încăpere cu ușă cu acces la exterior, o încăpere largă, o încăpere în care nu există obiecte cu potențial mortal sau vătămător - camera copilului, sufragerie etc.)

Dacă poți, sună cât mai repede la 112.

Încearcă să identifici căi de fugă, dacă este posibil. Dacă reușești să fugi, încearcă să apelezi la vecini, familie, prieteni sau mergi într-un loc public și sună la 112 cât mai curând posibil.

Dacă nu ai cum să fugi, încearcă să eviți să mergi/intrii în încăperi înguste (baie, cămară, bucătărie, coridor, etc.) pentru a nu fi blocată sau sechestrată. De asemenea, evită pe cât posibil încăperi în care sunt prezente potențiale arme - de exemplu, în bucătărie cel mai probabil agresorul poate avea acces ușor la cuțite; dacă aveți o încăpere în care sunt depozitate unelte (ciocan, fierăstrău, diverse chei și șurubelnițe, etc.), încearcă pe cât posibil să le eviți sau să eviți să fi dusă acolo. Evită încăperile fără ferestre.

Dacă identifici o situație care are potențialul de a escalada în violență fizică, încearcă pe cât posibil să te muți sau să ieși din încăperile menționate anterior.

Încearcă să-ți alertezi vecinii sau pe cineva din imediata apropiere că ești într-o situație de risc.

Nu uita: nu ești singură și nu trebuie să fii singură! Când poți, încearcă să ceri ajutor. Sunt oameni cărora le pasă de tine și te pot ajuta. Violența nu are nici o justificare. Indiferent ce ai făcut sau ce ți s-a spus că ai făcut, NU meriți să fii supusă violenței.

Sună la 0800500333 - Linie Telefonică Non Stop Gratuită pentru Ajutor, Consiliere și Îndrumare. Încearcă să memorezi acest număr de telefon sau să te asiguri că îl ai mereu la îndemână.