2 min read
Ce pot să fac dacă sunt victimă a violenței domestice, dar nu sunt în pericol imediat?

Să ieși dintr-o relație abuzivă nu este tot timpul simplu și ușor, iar uneori poate nu este cea mai bună opțiune pentru tine la momentul dat. Cu toate acestea, există câteva precauții pe care poți să le iei pentru a te proteja.

1. Stabilește un cod cu o persoană sau mai multe persoane de încredere.

Scopul acestui cod este de a anunța repede și în siguranță persoane de încredere că ești în pericol, fără ca agresorul să își dea seama. 

Stabilește de comun acord cu prieteni sau membrii familiei, sau chiar vecinii un cod care înseamnă: "Ajutor! Sunt în pericol!". Preferabil să fie un cuvânt simplu, care nu bate la ochi, dar un cuvânt pe care nu l-ai folosi în mod regulat în discuțiile cu acele persoane (de exemplu: ananas, banane, papaya, șoricel, veveriță, Africa, Asia, roșu, ușă etc.).

2. Pune la cale un plan pentru siguranța ta (și a copiilor) în situații de urgență.

Planul trebuie pus la punct de tine (vezi un exemplu aici), pentru că fiecare situație este unică. Trebuie să te gândești pe ce ușă ieși în cazul în care ești nevoită să fugi, unde îți ții geanta și actele, astfel încât să îți fie la îndemână, unde sunt cheile de la căsă/mașină, la cine poți apela pentru ajutor cel mai repede, unde te poți adăposti.

3. Identifică semnalele declanșatoare ale abuzului sau semnalele că situația riscă să escaleze.

În cazul în care observi aceste semnale, încearcă să te departezi cât mai repede de abuzator, folosind orice scuză pentru a ieși din casă (gândește-te în prealabil la mai multe scuze plauzibile, pentru a nu fi obligată să improvizezi pe moment. Le poți adăuga în planul de siguranță).

4. Identifică zonele sigure ale casei unde te poți refugia în cazul în care o ceartă sau un posibil atac este de neevitat. Evită spațiile mici și fără ieșire sau camerele cu posibile arme (cum ar fi bucătăria). Dacă este posibil, alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră. 

5. Fii gata să pleci din casă dacă este nevoie. Dacă ai mașină, încearcă să o parchezi într-un loc accesibil și din care poți pleca rapid. Ai grijă să ai tot timpul combustibil și cheia de rezervă a mașinii și o minimă sumă de bani de urgență.

Dacă poți, fă un mic bagaj de urgență (în care să ai strictul necesar) și roagă niște vecini sau persoane de încredere să îl lași la ei. 

Un aspect de care nu trebuie să uiți sunt actele. Asigură-te că sunt într-un loc sigur (la alți membrii ai familiei sau prieteni de încredere). Dacă nu poți scoate actele din casă fără ca agresorul să observe, încearcă să le ții la îndemână în cazul în care e nevoie să fugi.

6. Ia-ți un telefon mobil de care agresorul să nu știe. Ascunde-l într-un loc sigur, dar accesibil și ai grijă la setări ca nu cumva să sune și să te dea de gol. Încearcă să-l ții încărcat și funcțional (în cazul în care folosești cartelă, ai grijă să fie încărcată).

7. Memorează numerele de telefon ale persoanelor și instituțiilor la care poți apela în caz de urgență. Poți să fii sigură că astfel poți să apelezi la ajutor și în situația în care nu reușești să-ți iei telefonul sau se întâmplă ceva cu el.

8. Ai grijă să-ți acoperi urmele atunci când cauți ajutor. Încearcă să foloșeti calculatorul de la lucru sau al prietenilor. Dacă ai un telefon suplimentar, încearcă să-l folosești pe acela pentru cercetare.

9. Există multe programe care îți pot monitoriza apelurile și pot să-ți detecteze locația. Verifică-ți telefonul regulat, în cazul în care abuzatorul instalează astfel de aplicații pe telefonul tău. Dacă ai un telefon de urgență, închide-ți telefonul principal în cazul în care ai fugit.

10. Instalează-ți aplicația Brighsky pe telefon.

11. Fii prudentă cu mesajele și emailurile trimise și primite. Mulți agresori își spionează partenerii și s-ar putea să-ți acceseze contul de email fără ca tu să știi. Crează-ți un nou cont de email de care abuzatorul să nu știe nimic.