FEM este un proiect de formare și educație non-formală a tinerilor, care vizează un aport de cunoaștere adus acestora în domeniul egalității de șanse și de gen, deconstruirea stereotipurilor și rolurilor tradiționale de gen prin gândire critică și stimularea cetățeniei active prin implicarea lor în construirea unei comunități online, capabile să adreseze informat problematica de gen.

Perioada de implementare: iunie – noiembrie 2022

Proiectul FEM acționează în completarea curriculei școlare, deficitară în ceea ce privește atenția acordată problematicii egalității de gen, prin activități extracurriculare ce-și propun recuperarea dimensiunii feminine a istoriei, vizibilizarea realizărilor culturale ale femeilor, combaterea stereotipurilor de gen în general și deconstruirea rolurilor tradiționale de gen în particular.

Deconstruind stereotipurile de gen, prin stimularea gândirii critice în cadrul atelierelor tematice, proiectul încurajează combaterea marginalizării și valorizarea incluziunii. Promovând modele feminine viabile, trecute, dar și prezente, în cadrul întâlnirilor cu femei neînfricate, care au sfidat limitele societale, FEM stimulează practica democratică și îndrăzneala de-a aborda domenii profesionale considerate tradițional masculine.

Pe termen scurt, FEM își propune crearea unei comunități online a tinerelor, capabilă să abordeze informat diversele probleme specifice acestora, neadresate altfel nici în mediul educațional formal, nici în cadrul familial. Pe termen lung, FEM vizează schimbarea mentalităților stereotipice, care stau la baza inegalităților de gen.

Rezultatul final al proiectului, comunitatea online GirlUp va asigura durabilitatea proiectului menținându-se activă și implicată social, cultural și poate chiar politic. Cu sprijinul asociației SPICC, comunitatea se va dezvolta, își va găsi direcții de acțiune și domeniile de interes și va atrage noi membri. Reprezentantele ei pot fi liderii feminiști de mâine, ce pot deveni liderii politici ai viitorului, cu un impact major asupra comunităților de pretutindeni.

Căutând în trecut lentilele adecvate pentru a citi prezentul, FEM va găsi stimulii necesari pentru a configura un viitor care să permită femeilor să-și valorifice întregul potențial, să-l recunoască și să-l respecte.

FEM – educație de gen, pentru toate genurile

Atelierele și întâlnirile tematice se vor desfășura la Universitatea Politehnica Timișoara în zilele de sâmbătă, în perioada 24.09 – 5.11.2022:

  1. Suffragette –  începuturile mișcărilor de revendicare a drepturilor politice și civile ale femeilor; incursiune în istoria feminină;
  2. Anonymous was a woman – personalități feminine marcante, neconsemnate de consensul istoric tradițional, modele pentru tânăra generație; 
  3. Think outside the box! –  demontăm stereotipurilor de gen prin gândire critică și promovăm incluziunea;
  4. Îndrăznește!-   noi teritorii profesionale cucerite de către femei; cunoaștem non-conformiste;
  5. Girl up! –  construim comunitatea tinerelor informate și implicate; 
  6. Întâlnire finală FEM –  sfârșit de proiect, început de drum împreună.

FEM este o incursiune într-un trecut feminin ignorat de manualele școlare.
FEM înlătură vălul ignoranței prin deconstruirea stereotipurilor de gen.
FEM este o revendicare a unui spațiu social, politic și cultural câștigat de către femei prin lupte aprige, purtate în timp și cu cerbicie.
FEM este un apel la construirea unei comunități solidare, prin suroritate.

Proiectul FEM este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

FEM
Liceană din Timișoara? Hi, girl!

Curioasă să-ți descoperi istoria proprie, feminină, neconsemnată în manualele școlare? Sclipitoarele înaintașe nemenționate de istoria convențională, care au luptat cu îndârjire pentru drepturile și libertățile tale de acum?

Hotărâtă să descoperi în tine inteligența intimidantă, determinarea incredibilă și curajul nebun transmise generațional, de către predecesoarele tale? Să înveți cum poți schimba lumea cu ajutorul lor? Cum să înlături false bariere, tabu-uri și clișee de gândire și să-ți făurești viitorul la care visezi?

Înscrie-te în FEM, proiectul care te va ghida de-a lungul unei călătorii extraordinare, la capătul căreia te vei descoperi în moduri absolut surprinzătoare!

Pentru a completa formularul, apasă aici.