top of page

Împreună pentru siguranța femeilor

Timișorenii au fost chemați să participe la un marș pentru siguranța femeilor, în data de 22 octombrie, între orele 15 și 17, în Piața Sf. Gheorghe.

Am solicitat autorităților locale să colaboreze cu autoritățile centrale și, împreună, să finanțeze servicii pentru victimele violenței domestice și violenței sexuale.
Cifrele ce reflectă dimensiunile violenței de gen în România continuă să crească, sunt depuse tot mai multe sesizări ale cazurilor de violență domestică și de violență sexuală, crește numărul intervențiilor. Statistica IGPR pentru 2022 arată că au fost 90.174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12.972 de ordine de protecție provizorii. Am ieșit în stradă pentru a cere finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003.
Am tras un semnal de alarmă vis-a-vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, din cauza stigmatului misogin, rasismului și multiplelor obstacole și retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere.
Revendicările scandate la marș au fost următoarele:
•    Fetele/femeile care devin victimele violenței domestice să fie în siguranță.
•    Fetele și femeile de etnie romă și fetele și femeile din toate categoriile socio-economice să fie crezute, tratate cu atenție și respect.
•    Victimele violenței domestice să își poată construi o viață așa cum își doresc.
•    Victimele violenței sexuale să fie respectate, crezute și sprijinite, iar agresorii sexuali să fie pedepsiți de lege.
•    Copiii martori la violența domestică să fie protejați cu adevărat.
•    Să scadă numărul femeilor omorâte de agresorii domestici.
•    Serviciile sociale să acționeze în colaborare inter- și intrainstituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor.
Marșul a avut loc simultan în mai multe locuri din România: București, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Cluj, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă, unde a fost organizat de către celelalte asociații membre ale rețelei VIF.

bottom of page