top of page

„Think outside the box!”- Tineri impotriva stereotipurilor de gen s-a dorit a fi un act reparatoriu al unei istorii eliptice şi exclusiviste, care, ignorand contribuţiile a mai bine de jumatate din omenire la facerea ei, nu poate avea pretenţia la mai mult de jumatate de adevar.  Femeile au fost, sunt şi vor fi parte a istoriei noastre şi o istorie cu adevarat echilibrata şi inclusiva recunoaşte importanţa dintotdeauna a femeilor pentru societate. Proiectul a dorit totodata sa onoreze, sa recunoasca şi sa celebreze realizarile feminine ca sursa de inspiraţie şi tarie pentru noi toţi şi sa ofere tinerei generaţii modele viabile.

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și realizat în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, publicația online Timișoara Express, Institutul pentru Dezvoltarea Tinerilor și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Think Outside the Box

La povești. Despre Banat și bănățence

„La povești. Despre Banat și bănățence ”, o întâlnire dedicată culturii bănățene și personalităților ei feminine marcante. 
D.na.lect.dr. Simona Adam ne-a povestit despre stereotipuri ca forme de gândire rigide, simplificatoare și generalizatoare și despre abundența stereotipurilor de gen în media și în manualele școlare. 
D.na conf.dr. Smaranda Vultur ne-a povestit despre Banatul de altădată și bănățencele lui grozave, așa cum apar ele imortalizate în imaginile vechilor ateliere fotografice timișorene, capabile să surprindă dincolo de chipuri, statutul cultural al protagonistelor lor. 
Mădălina, Silviu, Victor, Simona și Sali ne-au povestit despre patrimoniul cultural al Banatului la care femeile locului și-au adus aportul, despre necesitatea reflectării critice asupra istoriei tradiționale care a marginalizat sau ignorat contribuția feminină la întreprinderea umană și despre importanța cunoașterii și promovării realizărilor acestora.

Lansarea agendei "HerStory"

Marți, 24 noiembrie 2015, elevii a cinci licee timișorene (Colegiul Tehnic„ I.C.Brătianu”, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”) au fost invitați să participe la lansarea agendei culturale de gen HerStory.

bottom of page