top of page
  • Writer's pictureAndreea-Daniela Bîrladeanu

Groomingul: ce este și cum îl recunoaștem?

Groomingul este definit de către specialiști ca fiind o formă de manipulare, exercitată de către un adult asupra unei persoane minore, cu scopul de a întreține relații sexuale cu aceasta.

Manipularea, de cele mai multe ori, se face prin oferirea de cadouri către persoana minoră, pentru a o face să se simtă specială, dar și datoare. Abuzatorul va încerca să se apropie cât mai mult de persoana minoră, atât fizic, dar și sentimental. Cu cât abuzatorul află mai multe lucruri intime despre persoana minoră vizată, cu atât îi va fi mai ușor să o șantajeze mai târziu, pentru a întreține relații sexuale.


Chiar daca groomingul poate avea mai multe forme, de cele mai multe ori urmează un model similar, și anume: victima de obicei este aleasă în funcție de vulnerabilitatea pe care o are, cu cât este mai vulnerabilă, cu atât agresorului îi este mai ușor să păcălească victima. După ce a câștigat încrederea persoanei vizate va încerca sa o izoleze de persoanele apropiate, pentru că persoanele din exterior, de cele mai multe ori își dau seama că ceva nu este în regulă și vor încerca sa ajute victima. O altă strategie pe care agresorii o vor încerca este să câștige încrederea unei posibile victime prin cadouri, atenție, împărtășirea „secretelor" și alte mijloace, pentru a le face să simtă că au o relație afectivă și pentru a le învăța să păstreze secretă relația. Agresorii încep adesea să atingă o victimă în moduri care par inofensive, cum ar fi îmbrățișările, luptele și jocurile de mângâiere și apoi escaladează către contacte sexuale din ce în ce mai intime, cum ar fi masajele sau dușurile împreună. Agresorii pot arăta, de asemenea, victimei, materiale pornografice sau pot discuta cu ea despre subiecte sexuale, pentru a introduce ideea de contact sexual.


Dacă te afli într-o situație asemănătoare sau daca observi în jurul tău un caz asemănător, nu ține asta pentru tine! Vorbește cu o persoană adultă, de încredere pentru tine sau chiar cu autoritățile legale!

74 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page