top of page
  • Writer's pictureSPICC

Interviu DJ Ellen

Updated: Jan 5

Hello, Ellen,


HerParty, la care vei performa în 28 octombrie este parte a proiectului HerCity, Our Europe, al asociației SPICC, o asociație feministă. Întrebările, care vin din partea tinerelor noastre voluntare vor fi, prin urmare, mai degrabă legate de statutul tău de artistă într-un gen muzical dominat de bărbați, decât de muzica ta.


Așadar:


  1. De ce DnB? Care a fost prima ta experiență cu muzica DnB și ce te-a atras în acest gen?


Prima mea experiență cu muzica drum&bass a avut loc în 2010, când am început să descopăr acest gen muzical pe YouTube. Totuși, aventura a început aproximativ doi ani mai târziu, atunci când am început liceul. În 2012, când am intrat în clasa a noua, cei mai mulți colegi de liceu mergeau la evenimentele Arena dnb. Așa că, treptat, am devenit parte din această comunitate și am început să merg la mai multe evenimente din oraș.

Ulterior, în următorii doi ani, am început să descopăr și Freenetik Party si am făcut numeroase călătorii cu trenul între București și Timișoara. Tot în aceeași perioadă, am început să explorez label-uri muzicale și petreceam mult timp pe Discogs pentru a descoperi artiștiși piese. În 2015, am preluat DrumAndBass.ro, o experiență care a schimbat semnificativ cursul vieții mele în bine și pe care o continui cu pasiune de 8 ani.

Deci, drum&bass pentru că mă regăsesc în acest gen muzical, datorită conexiunii cu oamenii și datorită impactului semnificativ pe care l-a avut asupra vieții mele.


2. Cum ai perceput dezvoltarea scenei DnB în România în ultimii ani? Care sunt principalele tendințe sau schimbări pe care le-ai observat?


Am observat o evoluție interesantă a scenei drum&bass (mai mult în București) în ultimii ani. Atunci când am intrat pentru prima dată în scenă în 2012, aceasta era în plină dezvoltare, cu o mulțime de petreceri. Totuși, în perioada 2015-2016 și până după pandemie, am remarcat o scădere. Posibil să fi fost din cauza numărului mare de evenimente, ceea ce a dus la o oarecare plictisire a publicului. Cred? Încă mă întreb asta. Cu toate acestea, acum asistăm la un boom în scenă, cu un număr mare de evenimente de calitate și artiști mari.

Cred totuși că o schimbare majoră este faptul că scena a devenit mai variată, mai accesibilă și mai interconectată cu scena din afară.


3. Există artiști sau producători români de DnB care ar trebui să fie urmăriți mai atent? Ai vreun artist preferat din scena locală?


Da, cu siguranță. Chiar au început să apară producători în scenă, care chiar au semnat cu label-uri importante din afara – de exemplu Azotix, Sub:liminal, Yoshuusau Scatterbrain. Trebuie urmăriți mai atent și susținuți.

Nu cred că am un artist preferat din scena locală, fiindcă sunt mai mulți. Îmi plăcea foarte mult în trecut Inflex, care momentan se concentrează pe alte stiluri muzicale. Îi admir pe Joule (colegul de la Odyssey) și Rekuz pentru că au un sound aparte. Întotdeauna mi-au plăcut Bia, Brusten, Slimy, Sour, Mighty Boogie, Mi-tzu sau Phobe1. Cred că am ratat câțiva, dar în primă fază aceștia îmi vin în minte. 😊


4. Crezi că există încă o subreprezentare semnificativă a femeilor în industria DnB? De ce crezi că se întâmplă acest lucru?


Nu cred că mai există o subreprezentare semnificativă a femeilor în industrie, mai ales în prezent. Observ că se fac progrese în privința reprezentării de gen. De asemenea, văd că există o creștere a interesului și participării femeilor în industrie, ceea ce mă bucură. Este important să continuăm să promovăm o scenă diversă și inclusivă, care să ofere oportunități egale pentru toți pasionații de muzică, indiferent de gen.


5. Cum a fost experiența ta ca artistă într-un gen muzical în care bărbații sunt predominant reprezentați? Crezi că ar fi fost diferit dacă nu erai femeie?


Experiența mea ca DJ într-un gen musical în care bărbații sunt predominant reprezentați a fost, în general, una pozitivă. Am fost întotdeauna încurajată de colegii bărbați din scenă, mai ales în București, unde am avut ocazia să particip la multe evenimente, și unde momentan suntem doar două fete care mixăm drum&bass (eu și Beni). Pot spune cu încredere că am avut noroc să fiu susținută și apreciată de colegii mei, care mi-au oferit feedback constructive și sfaturi care m-au ajutat să evoluez. Nu pot să spun cu certitudine cum ar fi fost experiența mea dacă nu aș fi fost femeie, dar ceea ce știu este că m-am simțit întotdeauna parte a unei comunități care apreciază diversitatea și talentul, indiferent de gen.


6. Ți-au fost puse întrebări aiurea, legate de vestimentație, freză, etc.?


Nu, doar mi s-a spus că poate ar trebui să zâmbesc mai des la pupitru. Destul de des. 😊


7. Contează imaginea publică pentru succesul unei DJ-ițe?


Agh, cred că da. Dar și nu. Contează în măsura în care într-o industrie care se bazează în mare măsură pe prezența scenică și promovarea personală, o imagine coerentă și autentică poate ajuta la atragerea publicului și la construirea unei baze de fanisolide. Cu toate acestea, abilitățile DJ și capacitatea de a livra un set de calitate rămân la fel de esențiale.


8. Frenetik a invitat publicul care va participa la HerParty să contribuie cu donații pentru educația sexuală. Ce părere ai despre asta?


M-am bucurat enorm să văd asta! Și apreciez eforturile de a aduce acest subiect în atenția publicului. În perioada liceului am fost voluntară la Tineri Pentru Tineri, unde am învățat lucruri despre educația sexuală pe care le-am împărtășit ulterior adolescenților în licee sau chiar pe stradă oamenilor. A fost, poate, una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea, petrecând multe zile la fundație.

În continuare, mi-aș dori ca astfel de informații să ajungă la cât mai mulți adolescenți. De asemenea, aș dori să menționez că donațiile înseamnă enorm, astfel că orice sumă este binevenită.


9. DJ Mantra, alături de care vei performa la HerParty este una din fondatoarele inițiativei EQ50. Cunoști mișcarea? Crezi că ar fi binevenită o asemenea inițiativă și în România?


Da, cunosc mișcarea EQ50 și am urmărit-o încă de la început; mi se pare foarte impresionantă. EQ50 promovează și susține femeile și persoanele non-binare în industria muzicală, în special în scena drum&bass, și încurajează o mai mare reprezentare de gen. Este o inițiativă foarte valoroasă și importantă.

În ceea ce privește posibilitatea unei asemenea inițiative în România, vă recomand să urmăriți Bloom Events, o inițiativă românească, care susține femeile. Am avut chiar o experiență personală cu ei, fiind invitată la primul lor interviu, unde eram plină de emoții, dar a fost o experiență mișto. Asa că, este încurajator să vezi astfel de inițiative în România.


10. Cum arată viitorul DnB sub aspectul reprezentării de gen?


Ar trebui să aducă o mai mare diversitate, inclusive mai multe femei și persoane non-binare în roluri cheie în producție, DJ-ing și organizarea de evenimente. Promovarea diversității culturale, combaterea stereotipurilor, programe de mentorat, promovarea unui mediu sigur și colaborările pentru schimbul de idei sunt elemente cheie pentru a asigura o reprezentare de gen mai echilibrată și o scenă drum&bass mai inclusivă.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page